Nyheder AKD

Fremgang – og øgede omkostninger

20.06.2024

Generalforsamlingen blev afholdt onsdag d. 19. juni.

 

Der var fremgang på programmet, da AKD afholdte generalforsamling for regnskabsåret 2023/2024 i Helle Hallen i Årre.

Bestyrelsesformand Viggo Conradsen kunne i sin beretning fortælle, at AKD’s to produktionsanlæg i Brande og Toftlund har forarbejdet omtrent samme mængde kartofler som sidste år, nemlig ca. 8,3 mio. tdr. Til gengæld har omsætningen udvist klart stigende tendens:
-Sidste år rundede vi for første gang milliarden med 1,057 mia. kr. i omsætning. I år er det lykkedes os at nå 1,380 mia. kr., hvilket svarer til en stigning på ca. 30 %, sagde han.
-I bestyrelsen betegner vi årets resultat som “tilfredsstillende”, og det har da også betydet, at andelshaverne har opnået en fornuftigt afregning for kartoflerne i regnskabsåret 2023/2024, fortsatte formanden.

Et produktionsår præget af “bøvl med bøvl på”
Viggo Conradsen påpegede dog, at de gode resultater ikke var opnået uden hård kamp fra avlernes og fabrikkernes side.
-Et koldt og sent forår, en tør juni og derefter rekordstore mængder regn indtil frosten satte ind i midten af november skabte store udfordringer. Desværre fik vi ikke alle kartofler op på grund af frosten, forklarede han.

Når det økonomiske resultat alligevel blev acceptabelt, skyldes det bl.a., at afsætningen og prisen på AKD’s produkter heldigvis har været så gunstig, at det delvist har kompenseret for udfordringerne i avlen.
Der er indikationer på, at den positive markedsudvikling måske vil fortsætte, og derfor indgår en evt. udvidelse af den fremtidige produktion også i AKD’s overvejelser.
-Avlernes omkostninger ved at dyrke kartoflerne – og fabrikkernes omkostninger ved at fremstille innovative produkter til det globale fødevaremarked – går kun én vej, og det er opad, konstaterede Viggo Conradsen.
-Derfor er det nødvendigt, at vi griber alle muligheder for at fastholde konkurrencekraften både i landbruget og på kartoffelmelsfabrikkerne. Det gælder selvfølgelig også gevinsten ved en mulig vækst i produktionen, hvis der er plads i markedet, fortsatte han.

Grøn omstilling er nødvendig – og har en pris
AKD har i det forløbne år investeret i en udbygning af produktionskapaciteten på forædlede stivelser, og der er også investeret massivt i den grønne omstilling – og flere investeringer er på vej.
-Vi arbejder målrettet på at nedsætte AKD’s klima-aftryk. Det foregår ikke kun som optimeringer og besparelser på energiforbruget, men også som direkte investeringer i produktion af grøn energi. Vi arbejder på at etablere flere forskellige projekter med fokus på vind- og solenergi, men de nye tiltag vil sandsynligvis ikke kunne være klar før om nogle år.
-Derfor har AKD netop købt en eksisterende vindmølle for at komme godt i gang med den grønne energiproduktion og bidrage til værdiskabelsen. Vi forventer, at det er en udvikling AKD vil fortsætte, hvis det er økonomisk holdbart, sagde formanden.

Vedholdende indsats og samarbejde er nøglen til AKD’s succes
-Igen i år er AKD’s tilfredsstillende resultat opnået i kraft af en stor og vedholdende indsats fra både avlerne og medarbejderne på fabrikkerne. Dén indsats – og det konstruktive samarbejde med både vores kolleger i Karup Kartoffelmelfabrik og i vores fælles selskab KMC – er afgørende for AKD’s succes, både nu og i fremtiden, sluttede Viggo Conradsen.

Valg til bestyrelsen
Der var genvalg til de tre medlemmer af bestyrelsen der var på valg. Efterfølgende har bestyrelsen konstitueret sig uændret med Viggo Conradsen som formand og Henning Thybo som næstformand.

 

Formand Viggo Conradsen besvarer spørgsmål fra salen.

 

 Der var ca. 240 deltagere i generalforsamlingen.

 

Adm. direktør Jens Chr. Jørgensen under debatten efter beretningen.

 

Indsamling af stemmer.

 

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK